Школска 2023/2024. година

У сусрет Сечњу и још једном такмичарском викенду

У бројним такмичењима у којима су наши ђаци учествовали, углавном и постизали завидне резултате, пропустили смо да објавимо један од већих успеха који су постигли ученици наше школе. Реч је о Окружној смотри рецитатора „Песниче народа мог“, која је одржана сада већ давног 25. марта у ковинском Центру за културу. Ученици ковинских школа, који се ових дана спремају за одлазак у Сечањ, где ће се ово такмичење одржати на највишем нивоу у Војводини, показали су велики таленат, који је жири на окружној смотри препознао, па је, вреднујући њихов рад и успех, седморо такмичара из наше општине оценио као најквалитетније у целом округу. Од тих седморо ученика, чак њих четворо су ученици наше школе! Двоје из категорије млађег узраста и двоје из категорије средњег узраста.

Двоје наших представника из категорије најмлађих су

Јован Новокмет, ученик 3. разреда и  

Срна Максимовић, ученица 4. разреда.

У категорији средњег узраста свега шесторо ученика из целог округа пласираало се за наредни ниво такмичења, од чега чак двоје из наше школе – дакле, трећина најбољих рецитатора долази од нас! То двоје ученика су

Растко Ћулибрк, ученик 6. разреда и

Бојана Киферов, ученица 8. разреда

Подсетићемо, ово такмичење организује се сваке године и такмичари су подељени у три категорије према узрасту. Ученици од првог до четвртог разреда припадају категорији млађег узраста, ученици од петог до осмог разреда такмиче се у категорији средњег узраста, а старији узраст чине ученици средњих школа. Оваква организација ово такмичење чини значајно тежим – најпре због озбиљне разлике у узрасту такмичара у оквиру исте категорије, а посебно због тога што, за разлику од других такмичења, на овом само њих неколико на крају смотре постају победници, а остали, не увек и мање квалитетни, остају без икакве награде и нема степеновања у квалитету, већ само победника. Због тога смо посебно поносни на наш овогодишњи успех на овом такмичењу, па на овај начин желимо да својим ђацима пожелимо пуно среће у предстојећим данима викенда, када ће свој таленат одмерити са најбољим рецитаторима у целој Војводини: у петак ће то учинити ученици млађег узраста Јован Новокмет и Срна Максимовић, у пратњи својих учитељица Валентине Жеберан и Јевросиме Ромић, а у суботу двоје такмичара средњег узраста Растко Ћулибрк и Бојана Киферов, које су припремале њихове наставнице српског језика Данијела Станковић Ћулибрк и Марија Михајлов Ђорђевић.

Поновићемо оно што смо више пута наглашавали у својим објавама на школском сајту: у данима општег опадања, у данима када се сваки квалитет сматра неважним, у данима када смо потрошили све снаге на оно због чега наш посао постоји, када више нико не жели да ради овај посао, између осталог и због тога што смо свакодневно стављени под лупу јавности, а неретко и у непримерене и злонамерне коментаре и лоше контексте, четворо најбољих из целог округа шаљемо баш из ове школе!  

И ово четворо, али и сви који су нас представљали у претходним недељама и месецима на другим такмичењима, даровита су и посебна деца. Онај су део наше стварности који својим радом и талентом тежи бољем за све нас, нада да ћемо превазићи своју стварност и ући у неку лепшу, у овом случају лепим речима, лепим емоцијама, културом говора и односом према свом језику и својој култури. Сложићемо се – баш оним што нам ових дана недостаје, чак и када се каменом баца на школу и на оне који са децом у школама раде.

Предстојећи викенд доноси и друга такмичења, на којима такође имамо своје златне представнике, толико њих да један наставник не може да испрати све своје ученике које је својим радом изнедрио. И тога има у нас. Много награда и много успеха, много младих нада изнедрила је наша школа у недељама и месецима иза нас, надамо се и у недељама пред нама, јер је не мали број наших ученика које републички ниво тек чека.

Свима од срца желимо много успеха и много среће, оба су заиста заслужили. Нама су срца већ сада пуна и понос нас носи данима, јер сама чињеница да још увек имамо с ким да радимо и да заједнички нижемо успехе – нешто је што сваку горчину од изговорених речи и оптужби претвара у осмех и лепоту, за коју знају они који имају привилегију да раде са најбољима и несебично се посвећују томе заједно са њима!


 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs