Школска 2023/2024. година

Опраштање од матураната - први део

Иако су последњи дани у школској години врло напети и обележени нервозом везаном за школу и код деце и код наставника, поносно желимо да покажемо јавности нашу веома драгу генерацију матураната, које ћемо запамтити, осим по томе што углавном нису склони учењу, по ретко доброј генерацији драге и лепо васпитане деце, са којима смо буквално о свему могли да се договоримо. Тако је данашњи четвртак, започет ситном нервозом због бојазни дежурних наставника да ће осмаци већ почети своје опроштајне моменте, а додатно појачан уоченим звучником великих размера у поседу истих, обележен на крају низом пријатности и изненађења коју су нам ова деца приредила. Уместо очекиване јурњаве по ходницима школе и подигнуте косе дежурних наставника, десила се група сјајне деце која је, на пример, свој последњи велики одмор у основној школи провела уз музику у својим учионицама, и то, на запрепашћење дежурног наставника - свако на свом месту. Заиста несвакидашњи прозор. На следећем, десетоминутном одмору, дежурни наставник их затиче како, уз музику са већ поменутог звучника надреалне величине и снаге, у ходнику школе играју коло, испоставиће се - са својим одељењским старешином (чије сузе на крају дана такође нису промакле дежурном наставнику).

Уследило је звоно, када су искључили музику и без речи ушли у своје учионице. И тако до краја дана. Прихватали су и сугестије наставника о избору музике у односу на чињеницу да су прозори школе широм отворени и да “Кафана је моја судбина” није згодан пример за уши пролазника (а баш ни наставника) поред школске зграде. Ходали су по школи свуда заједно, предвођени чудом од звучника, слушали сваку сугестију и ниједног тренутка нису ометали ни наставу ни одмор, а приредили незаборавне тренутке другим ђацима и својим наставницима и особљу школе. И има ли лепшег примера од овог да са јако мало воље свет може да буде тако леп, а живот коначно осветљен нечим светлим и добрим? Код ове генерације свако је само урадио свој део посла без подвала и без резерве: и родитељи и ђаци, сјајне старешине, учитељи и наставници…

Иако је јасно да они који раде у школама ту јесу зато што воле децу (јер, како рече један родитељ - у овом тренутку не постоји ниједан други разлог да неко ради у школи), ипак постоје тренуци када су ти исти који раде у школи срећнији него иначе: такав дан су нам данас поклонила ова деца!

Поздравићемо се са њима још који пут, а ово се не заборавља! Била је ово лекција свим будућим матурантима, родитељима, целом свету: лепота је у чистоти, доброти, поштовању, љубави, у лепом васпитању, а није лош штос ни показати све то свету око себе, од тога нико није ни мање јак, ни мање даса, ни слабић, ни смарач. Напротив!

Живели, децо! И срећно!

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs