Упозорење на појаву нових психоактивних супстанци

Дана 03.05.2019. Министарство здравља, Мониторинг центар за дроге и болести зависности, је преко свог партнера у Систему раног упозоравања у сличају нових дрога, Министарства унутрашњих послова, добило је обавештење о заплени 5-Fluoro-CUMYL-P7AICA, SGT-263, у количини 0,30g, (биљна мешавина, зелене и светло зелене боје), у Београду 30.04.2019. године од стране Управе полиције Београд.

Први пут је идентификован од стране ЕМЦДДА у фебруару 2015. године. Крајем 2016. године идентификована је у виду биљне мешавине у Немачкој где је довела до три случаја тешке интоксикације, укључујући два смртна случаја. Пронађена је и у другим еуропским државама и подвргнута је законској контроли.  

5F CUMIL P7AICA

Ефекти синтетских канабиноида су врло слични ефектима марихуане, али имају и  преко 100 пута јаче дејство. Запажају се десетак минута после конзумирања. Прво се уочава црвенило коњуктиве, убрзан пулс, сувоћа уста, промена расположења и перцепције. Промењено је стање свести, осетљивост на слике, звукове и додир се појачава. Краткорочно памћење је поремећено. Психотични ефекти укључују: екстремну узнемиреност, забринутост, параноју, екстремно и неразумно неповерење према другима и халуцинације. Ефекат траје око 6h, али последице су приметне чак и следећег дана. Запажени су и озбиљнији симптоми попут: повраћања, убрзаног пулса, насилничког понашања и суицидалних мисли. Синтетски канабиноиди могу подићи крвни притисак и смањити доток крви до срца, а могу довести и до оштећења бубрега. Коришћење ових супстанци је повезано са повећањем броја смртних случајева. Неки од тих случајева су самоубиства, почињена убрзо након епизоде акутне психозе или нападом панике.

 

 

 

Пратите нас