Школска 2018/2019. година

Упозорење на појаву нових психоактивних супстанци

Дана 03.05.2019. Министарство здравља, Мониторинг центар за дроге и болести зависности, је преко свог партнера у Систему раног упозоравања у сличају нових дрога, Министарства унутрашњих послова, добило је обавештење о заплени 5-Fluoro-CUMYL-P7AICA, SGT-263, у количини 0,30g, (биљна мешавина, зелене и светло зелене боје), у Београду 30.04.2019. године од стране Управе полиције Београд.

Први пут је идентификован од стране ЕМЦДДА у фебруару 2015. године. Крајем 2016. године идентификована је у виду биљне мешавине у Немачкој где је довела до три случаја тешке интоксикације, укључујући два смртна случаја. Пронађена је и у другим еуропским државама и подвргнута је законској контроли.  

5F CUMIL P7AICA

Ефекти синтетских канабиноида су врло слични ефектима марихуане, али имају и  преко 100 пута јаче дејство. Запажају се десетак минута после конзумирања. Прво се уочава црвенило коњуктиве, убрзан пулс, сувоћа уста, промена расположења и перцепције. Промењено је стање свести, осетљивост на слике, звукове и додир се појачава. Краткорочно памћење је поремећено. Психотични ефекти укључују: екстремну узнемиреност, забринутост, параноју, екстремно и неразумно неповерење према другима и халуцинације. Ефекат траје око 6h, али последице су приметне чак и следећег дана. Запажени су и озбиљнији симптоми попут: повраћања, убрзаног пулса, насилничког понашања и суицидалних мисли. Синтетски канабиноиди могу подићи крвни притисак и смањити доток крви до срца, а могу довести и до оштећења бубрега. Коришћење ових супстанци је повезано са повећањем броја смртних случајева. Неки од тих случајева су самоубиства, почињена убрзо након епизоде акутне психозе или нападом панике.

 

 

 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs