Школска 2018/2019. година

Екскурзија ученика четвртог разреда

Ковин-Опленац-Ковин

У среду, 29.маја 2019.године, реализована је планирана екскурзија ученика четвртог разреда, заједно са учитељицама Весном Анђелков, Маријом Поповић, Хермином Ђукић и вођом пута, учитељицом Александром Милошевић.

Кренули смо у 7:30 са паркинга испред школе. Путовали смо преко Младеновца до Тополе. Успут смо направили паузу за доручак. Прво смо обишли Карађорђев конак и Карађорђеву цркву. У великој мери очуван је њен аутентичан изглед, што је чини посебном. Својом топлином и скромношћу, представља прави пример старе, традиционалне српске цркве. Цео простор је јединствен. Разгледали смо предмете, документа, реликвије и слике које сведоче о времену, животу и раду Карађорђевића, управо на месту где се то збивало.

Затим смо отишли на Опленац, брдо поред Тополе, где смо обишли цркву Светог Ђорђа-маузолеј краљевске породице Карађорђевић, као и кућу Петра I, а затим и Виноградареву кућу у којој је стална поставка „Легат Николе Граовца“.  

Назив брда потиче од оплена, дрвених делова воловских кола, која су се правила од храста и цера, којима је ово брдо било прекривено.

Ручак је био у ресторану „Рујна зора“, који се налази у подножју планине Букуља, на 300м од парка Буковичке бање, у коме смо се одмарали и уживали после ручка.

Обишли смо још једну знаменитост  Аранђеловца, градића у центру Шумадије, пећину Рисовачу, која је једна од најпознатијих налазишта палеолита у Европи. Била је дом прачовека неандерталског типа.

На крају, обишли смо Орашац, насеље удаљено шест километара од Аранђеловца. У овом месту, склопљен је договор да се крене у борбу против Турака. Први српски устанак подигнут је на Сретење, 15.фебруара 1804.године у Марићевићевој  јарузи. У знак сећања на овај датум, подигнут је меморијални комплекс – спомен обележје у Марићевићевој  јарузи, Црква светог Вазнесења Господњег, школа „Први српски устанак“, споменик вожду Карађорђу и музеј.

Вратили смо се испред школе у предвиђено време, око 19 часова.

Захваљујемо се Ступу "Вршац" а.д. Вршац-огранак Ступ Травел, водичу Слађи и возачу аутобуса, који су заслужни за одличну организацију и тако допринели да нам излет буде пријатан.

stupvrsachvala

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs