Школска 2017/2018. година

Успешно завршена допунска настава словеначког језика и културе

Доделом диплома и малом свечаношћу завршена је настава словеначког језика и културе која је организована по први пут у Основној школи "Ђура Јакшић" у Ковину у оквиру Удружења Словенаца „Логарска долина“ и у сарадњи са Министарством за образовање, науку и спорт Републике Словеније.

Допунска настава словеначког језика и културе организована је по први пут у Ковину у Основној школи "Ђура Јакшић", почевши од првог септембра за групу основношколаца и групу одраслих. Наставу која се одвијала за обе групе средом у послеподневним терминима држала је Милена Спремо.

Најмлађи полазници имали су своју групу и програм учења словеначког језика и културе који је био прилагођен њиховом узрасту. У сарадњи са Основном школом "Ђура Јакшић" је под менторством наставнице српског језика Маше Вулетић настала представа "Волим Словенију" која је изведена у фебруару на прослави Прешерновег дана у Културном центру у Ковину. Представа је похваљена од стране словеначког амбасадора Њ. Е. Владимира Гаспарича. Своје знање су најмлађи ученици утврђивали и проверавали неколико пута током школске године када су имали прилику да одпутују и учествују на манифестацијама као што је квиз у Нишу, дечје стваралачке радионице у Руми и приредба "Наша словеначка беседа" у Зрењанину које су организују у оквиру друштава Словенаца по градовима у Србији за децу допунске наставе словеначког језика и културе. На манифестацији "Наша словенска беседа" која је организована по дванаести пут почетком јуна у Зрењанину ученици из Ковина и Панчева добили су признање за најбољу интерпретацију словеначке поезије, те им том приликом честитамо.

Током ове школске године је од стране Друштва Словенаца "Логарска долина" такође иницјирана сарадње ОШ "Ђуре Јакшић" из Ковина са ОШ "Велика долина" из Јесеница на Долењскем код Брежица из Словеније. Посета представника из ОШ "Велика долина" из Словеније организована је крајем априла када је договорено да ће се сарадња наставити, те да ће ученици ОШ "Ђура Јакшић" већ у септембру наредне школске године имати прилику да посете своје вршњаке у Словенији.

Према речима Јосипа Вебра, председника панчевачког Удружења "Логарска долина", трудићемо се да се допунска настава словеначког језика и културе те добра сарадња са ОШ "Ђура Јакшић" из Ковина наставе и у следећој школској години, те се том приликом захваљујемо директорки школе Иванки Момиров на подршци, разумевању и сарадњи.

 

Председник Друштва Словенаца "Логарска долина" из Панчева Јосип Вебер и наставница словеначког језика и културе Милена Спремо

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs