Школска 2023/2024. година

Учитељица Весна Анђелков

У петак, 6. октобра, последњег дана Дечје недеље, ђаци и наставници Основне школе „Ђура Јакшић“ имали су једну једину, али некако за нас највреднију активност у целој недељи: испраћај у пензију наше легендарне учитељице и колегинице Весне Анђелков. То да се она опростила од своје катедре баш на крају Дечије недеље, некако је испало случајно, а можда и није тако... Можда некако све ипак дође на своје, па нам је овогодишња Дечја недеља дошла некако потпуно посебна и друкчија од осталих. Нешто смо урадили, нешто смо научили, баш како треба да буде у Дечјој недељи и како јесте обележен век овог великог радника просвете каква је учитељица Весна Анђелков.

У мноштву дивних, дирљивих и великих речи које су изречене тог дана у зборници школе на свечаној седници Наставничког већа, заказаној само овим поводом, мноштво је засигурно остало и неизречено, али верујемо да је остало у срцима и главама многих генерација ђака које је Весна испратила, обликујући их годинама у својој учионици. Сигурни смо да је незаборавни део свако од ђака понео по свету, где год да су данас... То је оно што и јесте најлепши и најсветији део нашег посла, то је оно што нас чини усправним и у годинама померених вредности, мањка поштовања за овај позив и неразумевања за важност онога што радимо. Нешто тако изговорио је и отац  Душан, када је овог петка говорио о позиву просветних радника и о Весни као једном посебном делу мозаика који заувек остаје, чак и када напустимо своје учионице и препустимо ђаке неким новим комадићима истог мозаика.

Прикупљајући фотографије које би испратиле овај чланак, дирљиво је било гледати цео један радни век и историју у малом – све је стало у причу која почиње Весниним  детињством у нашој школи, у коју се као васпитач вратила давне 1984, а коначно постала стални део колектива од 1989. и од тада из генерације у генерацију изводила најбоље (без мрве претеривања) ђаке. И колеге које јој нису биле најбољи пријатељи за њу су вазда говорили да је најбоља, а када се приближило време да јој тражимо замену, запитали смо се озбиљно како да решимо проблем чињенице да нам је место најбољег упражњено и да нам ваља потражити достојног, како би школа сачувала бројност ученика. Ма колико некима безначајно ови редови звучали – онај ко размишља о својој школи и добробити за школу, зна колики је комплимент у овим разговорима, које није чула, исказан Весни. Потпуно заслужен, до последњег слова. Свака реченица о њеном раду била би вишак и личила на празнину спрам онога што је она радила у својој уичионици од првог до последњег дана.

Фотографије које прилажемо говоре о данима пионирских марама и капица (као неком времену из нествара), данима са лицима која су следила, али и данима тек минулим, јер је једну генерацију управо испратила. Цео један радни  век стао је у нешто фотографија и нешто прилично немоћних речи да се објасни снага онога што је доносила Весна радећи свој посао и што смо делом осетили овог петка, када су је деца и колеге громким аплаузом поздравили у ходнику школе пре почетка наставе. Испред школе сачекали су је ђаци и родитељи које је управо испратила у пети разред и генерација тек стасалих средњошколаца... Весели и разбежани балони које су деца пустила у овој прилици, сачекали су радници на градилишту преко пута школе и украсили свој свет, па је сва та лепота, нежност, радост и љубав, распршена на све стране, симболично постала свеопшта, започета великим именом наше колегинице и учитељице Весне Анђелков, у дану када смо завршавали Дечју недељу – недељу деце, даривану од оне која је цео свој век посетила баш њима.

Весни Анђелков, учитељици и драгој колегиници, желимо свако добро, деци коју је учила желимо још много тако посвећених људи у свом животу, а деци која тек долазе још делића у мозаику Ђурине школе какав бележи њено име, јер од добрих мозаика направићемо бољи свет, што и јесте била Веснина мисија. Највећа захвалност и највећи поздрав за одлазак у пензију нашој Весни нека буде обећање да ћемо се трудити да је наследимо!

Хвала за све!


Колектив Основне школе „Ђура Јакшић“

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs