Школска 2023/2024. година

Први кораци у свету програмирања за учeнике 3-2 одељења

На иницијативу учитељице Вање Рајић, за ученике 3-2 одељења организовани су часови програмирања у оквиру предмета Дигитални свет. Часове је држао Саша Петровић, некадашњи наставник информатике и бивши директор наше школе.

Током дванаест часова одржаних од априла до последње наставне недеље, ученици су се упознали са основама програмирања кроз две главне теме: Scratch и Microbit.


Scratch: Креирање видео игрица

На почетку курса, ученици су учили како да користе Scratch, визуелни програмски језик који омогућава једноставно стварање анимација и игрица.

Један од најзанимљивијих пројеката био је прављење лавиринт игре, где су ученици програмирали кретање ликова кроз различите препреке.

Ова активност не само да је развила њихову креативност, већ им је и омогућила да разумеју основне концепте програмирања на забаван и интерактиван начин.


Microbit роботи: програмирање у пракси

У другом делу курса, ученици су се бавили програмирањем Microbit robota. Ови мали, али моћни уређаји пружили су им прилику да науче како да напишу једноставне програме који контролишу роботе.

Ученици су са одушевљењем гледали како њихови програми оживљавају роботе, што је додатно повећало њихову заинтересованост за програмирање.


Радионице су биле изузетно успешне. Ученици су показали висок ниво заинтересованости и уживали на сваком одржаном часу програмирања. Захваљујући стручности Саше Петровића и подршци учитељице Вање Рајић, ученици 3-2 одељења сада имају солидне темеље за даље усавршавање у свету програмирања.

Радујемо се будућим радионицама и сличним пројектима који ће нашим ученицима омогућити да на занимљив начин стичу нова знања и развијају своје способности, а уједно се захваљујемо Саши на издвојеном времену и труду, као и учитељици Вањи која је осигурала да ученици добију најбоље могуће образовање из ове области.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs