Школска 2018/2019. година

Ковински "Јакшићи“ на "Дану језика“ у Словенији

,,Дан језика“ је културна манифестација која се обележава три дана у свим школама широм Словеније. Група од 16 ученика од 4. до 8. разреда, 4 наставника и директор ОШ ,,Ђура Јакшић“ из Ковина били су позвани 26, 27. и 28. септембра ове године да буду гости и учесници ове манифестације у ОШ ,,Велика Долина“ крај Брежица у Словенији.

У братимљењу школа посредовало је Удружење Словенаца ,,Логaрске Долине“ из Панчева са којим наша школа годинама сарађује. Пролетос су колеге из Словеније посетиле нашу школу, били гости Ковина и Панчева, а узвратна посета организована је овог септембра.

Ова међународна сарадња је била изузетна прилика да се ученици и наставници боље упознају, стекну нова знања, размене искуства и развију пријатељство.

Тродневни програм је обухватао разноврсне активности у школи, спортске игре и излете. Ученици и наставници су време проведено у школи искористили на најбољи начин. Домаћини су изузетно љубазни, пријатни, отворени за сарадњу. Присуствовали смо језичким радионицама, часовима креативног писања, домаћинства-где су ученици правили пецива и колаче које су послужили у паузи, писала се ,,обрнута“ бајка, песме на словеначком, српском и енглеском језику, говорило се о Прешерну и Вуку Караџићу.

Логичке игре и задаци у природи привукли су велику пажњу наших ученика и наставника. Сам дочек уз звуке песме ,,Ој, Мораво“ дирнуло је све присутне, у наставку уз песму и рецитал домаћини су пожелели добродошлицу.

Три дана ученици су имали оброке у школи, разноврсну понуду хране за доручак и ужину и пажљиво одабран и припремљен ручак. Све излете пратила је додатна ужина. Ученици воде рачуна о хигијени радног простора и околине која је изузетно чиста и уредна, а томе доприноси обавезно преобување у школи, контејнери за рециклажу, поспремање трпезаријских столова, чишћење подова и учионица по потреби.

ОШ ,,Велика Долина“ има око 130 ученика у 9 разреда, у оквиру школе је и обданиште. Школа је пространа, савремено опремљена, креативно уређена и настава је једносменска, почиње у 7:35, а завршава се у 16:15, за ученике и наставнике је обезбеђена исхрана и превоз. Ученици су дисциплиновани, весели, много се полаже на кретање, спорт, активности у природи. Наставници имају присан и родитељски однос са ученицима пун топлине.

Наши ученици су другог дана извели игроказ ,,Волимо Словенију“, делови су говорени и на словеначком језику, јер су неки од ученика похађали курс словеначког језика у нашој школи. Добили смо све похвале за наступ. Обишли смо неколико културних места, дворац Шентвид и град Мокрице, градско језгро Брежица, музеј (библиотеку), родну кућу филолога и академика проф. др. Јоже Топоришича.

Ученици су били смештени у породицама својих вршњака који су их индивидуално у вечерњим сатима извели у обилазак терма „Чатеж“ и у локалне ресторане и кафиће. Деца су се веома брзо зближила, па је растанак био уз неку сузу и дозу туге, јер ево већ је крај, а остали бисмо још.

Директорка школе је на растанку захвалила домаћинима на тродневном гостопримству и позвала их да буду наши гости наредне године.

За нас наставнике ово је био вид стручног усавршавања, а нешто и научено применили смо одмах при доласку у Ковин. За ученике ово путовање је незаборавно искуство. Захвални су свима који су им омогућили овај боравак у Словенији, а на првом месту родитељима, својим наставницима, јер наша школа је једна од ретких у Србији која поред своје основне делатности негује мултикултуралност и међународну сарадњу, као и локалној самоуправи која нам је обезбедила превоз до Словеније.

 




Други о нама

43217205 1870581522977076 1645136872831188992 n

Маша Вулетић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs