Школска 2018/2019. година

Прослава "Прешерновог дана" у нашем граду

У Центру за културу Ковин, у среду 6. марта 2019. одржана је прослава "Прешерновог дана", најзначајнијег словеначког културног празника. Програм, који су припремиле учитељица Марија Поповић и наставница Маша Вулетић, приређен је у позоришној сали пред више од 250 посетилаца међу којима су били и представници из јавног и културног живота Словеније и Србије.

У име организатора госте је поздравио Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца “Логарска долина” из Панчева, а присутнима се још обратио и наш познати филмски режисер Драгомир Зупанц који обавља и функцију председника Одбора за културу Националног савета словеначке националне мањине у Србији.

Занимљив програм гостима су приредили ученици наше школе, чији је хор на почетку отпевао словеначку химну “Здрављица” и српску “Боже правде”. Затим су ученици драмске секције извели представу посвећену животу, пријатељству и сарадњи Јернеја Копитара и Вука Стефановића Караџића, двојици великана словеначке и српске књижевности. У програму су учествовали и ученици-некадашњи полазници курса словеначког језика који је у Ковину водила др Милена Спремо. Поред представе, присутни су имали прилике да уживају у промотивним филмовима словеначке туристичке организације и видео нумери “Словенија” познатог словеначког уметничког ансамбла “Авсеники”.

Следећу манифестацију у Ковину Удружење “Логарска долина” планира на пролеће, када ће се организовати Гастрономски догађај “Наши словеначки специјалитети”, а затим и прослава поводом Дана државности Републике Словеније. За Јесен је планирана манифестација “Дани словеначког филма” на којем ће бити приказана најновија остварења са филмског фестивала у Порторожу.


О Прешерновом дану

Прешернов дан је словеначки културни празник и државни је празник у Републици Словенији. Нерадни је дан и тог дана се у целој Словенији приређују разни културни програми и манифестације. Слави се 8. фебруара на дан смрти великог словеначког књижевника и песника Франца Прешерна (рођен у месту Врба, Горењска, 3. децембра 1800. године, а умро у Крању, 8. фебруара 1849. године).

Тим поводом се сваке године у Словенији организује велика прослава на којој се додељују Прешернове награде и награде за врхунска достигнућа у области културе и уметности на подручју Словеније.

Прва манифестација поводом овог празника одржана је током 1941. године, а настављена је након завршетка Другог светског рата. Манифестација и даље траје, а обележава се не само у Словенији, већ и у другим земљама у свету где живе Словенци и где постоје Удружења Словенаца.

Прешернов дан се први пут у Панчеву обележио 2010. године, а од 2013. године манифестацију редовно приређује Удружење Словенаца Јужног Баната “Логарска Долина” из Панчева које има подружницу у Ковину.

У Ковину се Прешернов дан редовно обележава од 2013. године. Програм се приређује у организацији Основне школе “Ђура Јакшић”, Удружења Словенаца “Логарска долина” и ковинског Центра за културу уз подршку Општине Ковин.


slovenci rs

 


presern opstina kovin

 

 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs