Школска 2018/2019. година

Екскурзија седмог разреда

У недељу, 2.6.2019. ученици седмог разреда наше школе кренули су на дводневну екскурзију.

Након сат и по вожње стижемо у Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића. Обилазимо манастир, слушамо о његовој историји и значају. Пре наставка нашег пута, имали смо и прилику да купимо и лепе сувенире. Следи наставак пута за манастир Раваницу, задужбину кнеза Лазара. Након обиласка манастира, настављамо пут ка Ниш. У Нишу најпре посећујемо Археолошку салу Народног музеја, где се налазе и артефакти пронађени на археолошком локалитету Медијана. Након тога следи слободно време за шетњу, ручак (већина ученика определила се за Мекдоналдс) и разгледање ужег центра града. Потом обилазимо Ћеле кулу која се налази на 4 km од центра Ниша и сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију.

У хотел „Видиковац“ стигли смо око у касним поподневним часовима и веома брзо се сместили у собе, освежили се и одморили и сишли у хотелски ресторан на вечеру. Затим је уследило спремање за журку, која је организована у дискотеци хотела.

Други дан је започео раним буђењем. Након паковања ствари и провере соба, уследио је доручак, а затим заказана посета спомен-комплексу Чегар надомак Ниша.  На месту где се одиграла чувена битка из Првог српског устанка, емотивну лекцију историје нашим ђацима одржао је г. Селомир Марковић – Селе, који од 1988. године са својом породицом одржава овај спомен-комплекс и аутор је књиге „Чегарски бол“. Након одслушане приче о јунаштву Стевана Синђелића и његових сабораца, о настанку Ћеле куле и подизању споменика Чегар, наши ученици имали су прилику и да се попну на врх спомен-куле.

У подне стижемо на Нишку тврђаву. Разгледање, обилазак и вожња возићем. Враћамо се у хотел „Видиковац“ на ручак. Након ручка и краћег одмора, крећемо ка Нишкој бањи. Након обиласка бањског парка и слободног времена за одмор и разгледање, кренули смо ка Ковину. Након сат и по вожње направили смо краћу паузу за одмор (коју су многи искористили и да се почасте сладоледом), а након укупно три сата вожње стигли смо испред школе, где су ученике сачекали њихови родитељи.

Екскурзија је организована у сарадњи са агенцијом „Matic tourist“ из Ковина. Екскурзија је у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су проширили и обогатили знања из историје, ликовне културе, географије, као и других предмета, са акцентом на проширивање постојећих и стицање нових знања и искустава о непосредном природном и друштвеном окружењу, развијању позитивних односа према националним, културним и естетским вредностима и упознавању културног наслеђа.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs