Школска 2018/2019. година

Дружење са пријатељима из Словеније

На иницијативу Јосипа Вебера, председника Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева, наша школа започела је прошле године сарадњу са словеначком школом „Велика долина“ из Јесенице на Долењском. Тако је за март месец била предвиђена посета наставника и ученика словеначке школе нашој школи, при чему је планирано то да малишани из Словеније током тродневне посете буду гости наших ученика, што се и остварило.

Четвртак, 28. март 2019.

Наши гости, учитељице, Мојца Брегар Горичар , Наташа Иљаз и Барбара Черин и њихових 14 ученика, стигли су у Ковин у петак 28. марта. Директор наше школе, Саша Петровић, пожелео је гостима добродошлицу, а њему су се придружили и наставници наше школе и наши ученици-домаћини. Овај сусрет био је срдачан и свима је било јасно да ће ово бити велико пријатељство. Директорка словеначке школе Мојца предала директору Саши садницу липе, дрвета које представља симбол Словеније, а у овом случају и симбол пријатељства. Веселој атмосфери допринео је и Мартин Грамц, словеначки ученик који је на хармоници свирао веселе словеначке песме.

На самом улазу у школу госте смо дочекали са са хлебом и сољу.
За наше пријатеље припремљен је програм добродошлице који је обухватао кратак музички програм и хор који је припремила наставница Снежана Качина, као и рецитат ученика који похађају курс словеначког језика.

Након програма добродошлице, за наше госте и наше ученике домаћине приређен је свечани ручак.

Након ручка нашим гостима смо у фискултурној сали приредили представу о Светом Сави и на тај начин их упознали са делом српске историје, српском традицијом и најважнијим ликом српске просвете.

Уследио је кратак обилазак центра Ковина и одлазак у Центру за културу Ковин, у чијој се галерији тог дана налазиле слике Момо Капора. Наше госте је дочекао и срдачно поздравио и директор Центра за културу Ковин Миливој Грчић који је гостима испричао нешто више о самој установи и тренутној поставци у галерији.

Обилазак града завршио се одласком у галерију Петра Лукића Цундера, власника колекције завичајних докумената у виду историјских извора који говоре о прошлости Ковина. Цундер је својим интересантним причама о историји Ковина предочио нашим гостима дух старог Ковина и догађаје који су обележили историју нашег града.


Петак, 29. март

С обзиром на то да је 29. март био последњи дан у Недељи Дана школе, у школи су традиционално организоване многобројне активности и којима су учествовали и наши пријатељи из Словеније. У кабинетима хемије, биологије и физике приказивани експерименти. Мали физичари су са професором Јожефом Секељом представили могућности коришћења енергије из алтернативних извора и начине мерења атмосферског притиска. Радионица за прављење сапуна професорки Ане Ритопечки и Маје Обрадовић произвела је сапуне дивних боја, облика и мириса. Овај пројекат је у школи рађен и раније, али се очигледно отишло даље са заинтересованошћу, идејама и креативношћу, па се за ове сапуне с правом може рећи да су права ремек-дела науке и естетике.

Током Сваког одмора ориласе весела музика из Мартинове хармонике.

Директор Саша је у сарадњи са Весном Павловић Кирилов, директорком Средње стручне школе „Васа Пелагић“ Ковин, организовао садњу цвећа и дрвећа у дворишту школе. Из „Васине“ школе дошла је наставница Снежана Манчев са петоро ученика образовног профила цвећар-вртлар. За ту прилику донели су цвеће које је узгајано у њиховим стакленицима. Садњу цвећа вршили су наши и словеначки ученици, уз асистенцију вредних „Васиних“ средњошколаца. 

Акцију уређења школског дворишта искористили су директори пријатељских школа, Саша и Мојца, како би заједничким снагама засадили липу пријатељства. Директор наше школе обећао је да ће липа бити негована подједнако као пријатељство двеју школа.

Након наставе, у градској библиотеци „Вук Караџић“, професорка Маша Вулетић организовала је језичку радионицу на тему сарадње Вука Стефановића Караџића и Јернеја Копитара. Учесници радионице били су ученици наше школе и гости из Словеније. Ученици су подељени у две просторије библиотеке, где су према одређеној сатници решавали задатке. Школска библиотекарка Сенка Стоја и професорка српског језика Марија Михајлов Ђорђевић такође су учествовале у овом програму, помажући младим Словенцима да боље разумеју српске језичке конструкције. Након радионице, презентован је научни филм о човечијој рибици, реткој животињској врсти чије је станиште Постојнска јама, рад Матеје Вакића, ученика осмог разреда под менторством професорке биологије Маје Обрадовић и професора географије Роберта Мучија.

Петак је био и предвиђен за кратку екскурзију. У поподневним часовима, директор школе Саша Петровић организовао је излет у Смедеревску тврђаву за госте из Словеније и њихове домаћине. Локални водич испричао је занимљив историјат ове грађевине, а затим провео посетиоце кроз лепоте Малог града. Бројне фотографије настале су на том месту које је одушевило госте, али, по ко зна који пут, и нас, домаће. После старог Смедерева, прошетало се сат времена и по центру овог града, при чему су ученици имали слободно време за дружење.

Недеља дана школе завршена је великом прославом Дана школе у ресторану „Код Чилета“. Тако су наше колегинице из Словеније имале прилику да се друже и веселе са готово свим члановима нашег колектива и многобројним гостима-пријатељима наше школе.


Субота, 30. март

Субота, која је била уједно и последњи дан боравка наших пријатеља у Ковину, била је предвиђена за излает на Чардак. На Чардаку нас је дочекао Милан ? који нам је испричао најинтересантније приче о Делиблатској пешчари, њеној флори и фауни. Његов мини-час употпунила је наставница географије Драгојла Савић.

Након шетње и спортских активности на свежем ваздуху Делиблатске пешчаре, нашим гостима приредили смо ручак у Средњиј стручној школи „Васа Пелагић“ Ковин који је наш директор Саша организовао у сарадњи са директорком Весном Павловић Кирилов. По доласку у школу дочекала нас је и поздравила директорка Весна, након чега је наш директор, као запослени у тој установи, испричао нашим гостима нешто о историјату школе, образовним профилима које школа нуди и изузетним успесима које „Васа Пелагић“ сваке године остварује.
За припрему изузетно укусног ручка били су задужени ученици-кувари и посластичари, а госте су услуживали ученици-конобари, уз стручни надзор својих професора. Да би ручак био потпун, на менију су се нашле и штрудле са маком, штрудле са орасима и домаће крофни. Услуга је била на заиста завидном нивоу.На самом крају ручка, учитељица Наташа Иљаз захвалила се домаћинима на изузетном гостопримству, након чега је директорка Весна позвала све госте у обилазак школе. Тако су наши гости имали прилику да обиђу школске пластенике, школски стакленик, да се фотографишу на школским тракторима, као и да уживају у предивном школском парку „Васине“ школе.

Утисци наших гостију о ССШ „Васа Пелагић“ били су и више него позитивни.

По повратку у школу, гости су у фискултурној сали имали прилику да одгледају изванредан перформанс КУД „Абрашевић“, који су у нашој школи гостовали захваљујући учитељици Марији Поповић. Гости су нам „узвратили“ перформансом младог музичара Мартина и рециталом који су извеле три ученици „Велике долине“, након чега је уследила полка коју је Мартин одсвирао, а којој нису одолели ни ученици ни директори двеју школа.

Тродневно дружење са Словенцима завршило се говором нашег директора који се гостима захвалио на незаборавном дружењу и који је пожелео да то пријатељство траје вечно.


Организовање активности поводом Дана школе помогле су својим донацијама многобројне ковинске фирме и установе, међу којима су: кафић „Нота кафе“, кафић „Мали парк“, „Мињон“ доо, расадник „Зелена Плочица“, „Премил“, посластичарница „Red Caffe“, фото-радња „Стил плус“, ресторан „Код Чилета“, ресторан „Arena Fast Food“, фризерски салон „Total Studio by Perić“, фризерски салон „Биљана“, продавница „Станко“, бутик“Беба“, ЗУА „Фарма кош“, Туристичка организација општине Ковин, Центар за културу Ковин, Установа за спорт Ковин, КУД „Абрашевић“, галерија Петра Лукића Цундера.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs