Школска 2018/2019. година

Обележавање Дана школе 2019.

Дан школе је ове године имао посебан значај јер је планирано да га прославимо са својим гостима – ученицима и професоркама из ОШ „Велика долина“ из Словеније. Као и до сада, читава недеља уочи петка 29.3.2019. проведена је у свечаном расположењу и разним активностима осмишљеним за ту прилику. Часови су били скраћени, како би се време после наставе искористило за ваннаставни програм. Понедељак је био у знаку спортских игара – професори физичког организовали су фудбал за дечека и надвлачење конопца за девојчице од 5. до 8. разреда. Учесници су уложили своју енергију у игру, а остали су их бодрили са трибина у хали школе. У уторак је професорка музичке културе Снежа Качина организовала такмичење у караокама, где је трочлани ученички жири одредио победнике. Сви ученици су показали изузетне вокалне способности и приредили су право уживање присутнима. Наставници су се такође придружили певању, па је читава организација прерасла у праву школску преподневну забаву. Среда је била позоришни дан – више од 100 ученика после наставе отишло је са професоркама српског језика у Центар за културу где је одиграна дечја представа „Београдска мумија“. Представи су присуствовале и ОШ „Десанка Максимовић“ и ОШ „Јован Јовановић Змај“ тако да је то била прилика за дружење и међусобну размену утисака. У четвртак су током шестог и седмог часа ученици петог и шестог разреда имали прилику да учествују у Квизу знања у организацији професора Братислава Новокмета и Марије Михајлов Ђорђевић, где су се надметали у познавању разних области у вези са наставним предметима, али и актуелном и општом културом. Сва три тима показала су одлично сналажење у математичким загонеткама, слагању речи од датих слова, асоцијацијама, пантомими, па су сви награђени освежењем од спонзора школе. Након квиза, у хали школе организован је полигон где су се по три представника сваког одељења такмичила у физичким способностима. Тестирано је трчање, прескакање клупе и вијаче, провлачење између чуњева , колутови унапред и уназад. Професори физичког давали су инструкције при извођењу дисциплина и рангирали најбоље као победнике. У поподневним сатима хор вођен професорком Снежом Качином уприличио је дочек гостима из Словеније у ходнику школе под заставама Србије и Словеније.

У петак су у кабинетима хемије, биологије и физике приказивани експерименти. Мали физичари су са професором Јожефом Секељом представили могућности коришћења енергије из алтернативних извора и начине мерења атмосферског притиска. Радионица за прављење сапуна професорки Ане Ритопечки и Маје Обрадовић произвела је сапуне дивних боја, облика и мириса. Овај пројекат је у школи рађен и раније, али се очигледно отишло даље са заинтересованошћу, идејама и креативношћу, па се за ове сапуне с правом може рећи да су права ремек-дела науке и естетике. Средња стручна школа „Васа Пелагић“ поклонила је саднице цвећа за наше школско двориште, па су наши ученици заједно са средњошколцима и њиховим професорима учествовали у садњи цвећа током последња три часа. Након наставе, у градској библиотеци „Вук Караџић“, професорка Маша Вулетић организовала је језичку радионицу на тему сарадње Вука Стефановића Караџића и Јернеја Копитара. Учесници радионице били су ученици наше школе и гости из Словеније. Ученици су подељени у две просторије библиотеке, где су према одређеној сатници решавали задатке. Школска библиотекарка Сенка Стоја и професорка српског језика Марија Михајлов Ђорђевић такође су учествовале у овом програму, помажући младим Словенцима да боље разумеју српске језичке конструкције. Након радионице, презентован је научни филм о човечијој рибици, реткој животињској врсти чије је станиште Постојнска јама, рад Матеје Вакића, ученика осмог разреда под менторством професорке биологије Маје Обрадовић и професора географије Роберта Мучија. Други део програма био је у организацији библиотеке и представљао је доделу награда за литерарни конкурс и читање и награђених радова, међу којима су се нашли и ученици наше школе – Милош Новаков, Милица Немет, Дијана Алијевић и Филип Живанов (виши разреди). Уследила је промоција романа „Уснули змај“ аутора Александра Петровића и Милоша Петковића, коју су испратили заинтересовани ученици.

У поподневним часовима, директор школе Саша Петровић организовао је излет у Смедеревску тврђаву за госте из Словеније и њихове домаћине. Локални водич испричао је занимљив историјат ове грађевине, а затим провео посетиоце кроз лепоте Малог града. Бројне фотографије настале су на том месту које је одушевило госте, али, по ко зна који пут, и нас, домаће. После старог Смедерева, прошетало се сат времена и по центру овог града, при чему су ученици имали слободно време за дружење.


У недељи Дана школе, нижи разреди, организовали су разноврсне активности.

Учитељице четвртог разреда, Весна Анђелков, Хермина Ђукић и Марија Поповић, заједно са својим ученицима, организовале су спортске игре, у понедељак, 25.марта 2019. године. Ученици су уживали у такмичарским играма лоптом.

Следећег дана, у уторак, 26.марта 2019. године, четвртаци су кроз квиз знања, давали одговоре на питања из различитих области знања. 
У четвртак, 28.марта 2019.године, ученици IV3, са својом учитељицом Хермином Ђукић, прошетали су до Старог града и уживали у игри и дружењу.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs