Школска 2021/2022. година

Европски дан језика

У понедељак 26.9.2022. обележен је Европски дан језика. Од ранијих година у нашој школи је пракса да се активности и пројекти у вези са тим остварују током целе недеље, па смо тако организовали и овај пут. На часовима српског језика шести и седми разреди групно су учествовали у квизовима. Питања су проверавала знања о језицима на територији Европе, истицала заблуде или занимљиве чињенице. Након провере тачности одговора, сам квиз је давао свој тачан одговор са опширнијим објашњењем тако да смо са тих часова сви излазили богатији за нова сазнања. Погађање државе на основу фотографије снимљене на улици било је занимљиво јер је поред познавања чињеница захтевало и добру перцепцију истраживачког ока. Слух смо озбиљније морали да активирамо када је са звучних записа требало препознати језик. Велика је радост била "убости" малтешки или каталонски, али су се турски, француски или немачки брзо препознавали. Весела атмосфера пратила је ову активност, па је ни случајни прекид снабдевања интернетом није пореметио. Одељење 6/2, код ког се то догодило, спонтано је започело такмичење у погађању застава. То је тако добро ишло са две боје маркера и кратким објашњењима задавача да смо покушаје повратка на мрежу занемарили и сви учествовали у погађању подсећајући једни друге који је главни град које државе, које боје је звезда на застави Марока итд. Били су то лепи часови са којих су се нова знања понела. Поред тога, одељење 6/3 је у оквиру ЧОСа учествовало у активности која је мултикултураност Војводине потврђивала кроз називе хране и гастрономске праксе. Ученици су почетком недеље добили пар назива јела да истраже порекло и значење тих речи. Извештаји о томе шта су гренадирмаш, ринфлајш, шмарне, ташци, гомбоце са све кратким рецептима и сликама презентовани су у петак на ЧОСу. Претраге на интернету су нас навеле да упознамо и друга традиционална јела са овог поднебља за која нисмо чули, али су нас подсетиле и на чињеницу да је наша свакодневна исхрана са све буреком, сармом, гулашима, палачинкама и разним тестенинама врло турско-мађарско-немачко-словачка. Како прича о храни не би прошла без саме хране, побринули смо се заједно, па је трпеза на ЧОСу била окићена палачинкама са џемом од шљива, кнедлама са чоколадним пуњењем, кифлама и колачем "од шест шоља". У занимљивости о сваком од ових јела аутори су у пар реченица упутили "госте", па смо слатко завршили ову недељу.



Марија Михајлов Ђорђевић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs