"Прешернов дан" у Културном центару

8. 2. 2018. Године у ковину обележен "Прешернов дан" у Центру за културу Ковин.
Програм је обухватао кратак промотивни филм о Словенији, Интонирање химни Словеније и Србије, где је певао хор школе “Ђура Јакшић” из Ковина.
Уводна реч водитеља и поздравни говори гостију били су:

- Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца “Логарска долина” испред домаћина
- Владимир Гаспарич, Амбасадор Републике Словеније у Београду
- Саша Вербич, председник Националног савета словеначке националне мањине
-Сања Петровић, председник Општине Ковин              

Затим је уследио кратак документарни филм о Францу Прешерну, програм Основне школе “Олга Петров” из Банатског Брестовца, група од 6 ученика која је рецитовала две песме, “Здрављица” од Франца Прешерна и “Песниче, дужности знаш” од Отона Жупанчича, Видео спот Ансамбла браће “Авсеники” нумера "Словенија", након чега је уследио и Програм ОШ "Ђура Јакшић" Ковин, Игроказ “Волимо Словенију” који је оставио снажан утисак на све присутне.

Приказан је затим спот песме "Дан љубезни" групе “Пепел ин кри” и Нуша Деренда и представљање Удружења “Логарска долина” Панчево (Марјана Габоровић ) и обраћање Данице Анђелков најстарије чланице Удружења из Ковина.

Након предивног програма било је отварање занимљиве изложбе “Знаменити Словенци у Србији” први и други део, аутора Марије Вауде и Николе Пилиповића, београдских уметника.

Захваљујемо се учесницима програма и свим приситнима који су обележили наше петогодишње дружење са удружењем ‘’Логарска Долина из Панчева’’.

Пратите нас