ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ДАНА СВЕТОГ САВЕ

sv sava 18 РАСТКО НЕМАЊИЋ, СВЕТИ САВА био је најмлађи син великог жупана Стефане Немање. Свети Сава је био први српски архиепископ и књижевник. Заједно са оцем на Светој гори подигао је манастир Хиландар који је био центар књижевног и црквеног образовања средњовековних монаха.
Његовом заслугом 1219. године, српска црква добија самосталност, када је створена аутокефална српска црква, а он постављен за њеног првог архиепископа.
Седиште архиепископије био је манастир Жича. Свети Сава је умро у Трнову, у Бугарској. Tело му је пренето у манстир Милешеву, све до 1594. године када је Синан паша наредио да се његове мошти донесу у Београд, где су спаљене на Врачару.
У знак сећања и захвалности, на том месту подигнут је храм Свети Сава.


ПРОГРАМ

Обележавање Дана Светог Саве је у суботу, 27. јануара 2018. г. у хали школе са почетком у 10.30 одржаће се пригодан програм за пензионере, ученике и раднике школе, ШО и Савет родитеља, Актив 1. МЗ.

У 11.00 сати одржаће се централна свечаност прославе овог празника, која обухвата сечење славског колача, поделу переца и славског жита свим ученицима школе.

Похвалницу и Светосавску награду и сребрњак са ликом Светог Саве за 2018. године добили су ПОПОВИЋ ТАДИЈА, ученик 4/3 и МОХОРА АНА – ученица 8/1.

Сви наставници и ученици заједно са гостима у здрављу, миру и срећи обележиће овај значајан дан - Дан духовности.

 

Пратите нас