Школска слава

СВЕТИ САВА

РАСТКО НЕМАЊИЋ, СВЕТИ САВА био је најмлађи син великог жупана Стефане Немање. Свети Сава је био први српски архиепископ и књижевник. Заједно са оцем на Светој гори подигао је манастир Хиландар који је био центар књижевног и црквеног образовања средњовековних монаха. Његовом заслугом 1219. године, српска црква добија самосталност, када је створена аутокефална српска црква, а он постављен за њеног првог архиепископа. Седиште архиепископије био је манастир Жича. Свети Сава је умро у Трнову, у Бугарској. Tело му је пренето у манстир Милешеву, све до 1594. године када је Синан паша наредио да се његове мошти донесу у Београд, где су спаљене на Врачару.
У знак сећања и захвалности, на том месту подигнут је храм Свети Сава.


Обележавање Дана Светог Саве одржано је у петак, 27. јануара 2017. године у хали школе. Учитељи, наставници и ученици приредили су пригодан програм за пензионере, ученике, родитеље, раднике школе и наше госте.

У 11.00 сати одржана је централна свечаност прославе овог празника, која обухвата сечење славског колача, поделу переца и славског жита свим ученицима школе. Сви наставници и ученици заједно са гостима у здрављу, миру и срећи обележиће овај значајан дан Дан духовности.

ПОХВАЛНИЦУ и СВЕТОСАВСКИ НАГРАДУ СРЕБРЊАК за 2017. године добили су - РАДИЋ НЕВЕНА, ученица 4-1 одељења и ученициа 8-1 одељења – ЛАЛЕВИЋ МАЈА.

Пратите нас